Tekst sa sajta www.daibau.rs


Drvene montažne kuće

Urbane tendencije i sve naporniji način života idu na ruku tome da se ljudi sve više okreću udobnijim, mirnijim i po prirodnu okolinu neškodljivijim, a samim tim i zdravijim načinima življenja. Jedno od mogućih rešenja su montažne drvene kuće ili brvnare koje u sebi spajaju brojne prednosti savremene nauke, tehnike i tehnologije, ali i mnogo više od toga.

1. Montažne drvene kuće ili brvnare


Ove kuće postaju sve popularnije i traženije, budući da su ekološki prihvatljivije i energetski vrlo efikasne – drvo je samo po sebi odličan građevinski materijal, prirodni termoizolator i stvara zdravu i prijatnu atmosferu regulišući vlažnost u prostorijama. Ne manje bitno je i to što je cena ovakvih kuća sasvim konkurentna zidanim. Najnovija saznanja o ekološkim materijalima te tehnikama i tehnologijama koje ih prate jesu dodatne prednosti za očuvanje prirodne sredine. Shodno najnovijim trendovima u arhitekturi, građevinarstvu i dizajnu sada se prave niskoenergetske, masivne, modularne i mobilne drvene kuće, kako su nam objasnili u preduzeću...

montazne kuce dia

Svaka drvena kuća se zbog modularne konstrukcije lako prilagođava terenu i prostornoj orjentaciji čime je i raspoloživ prostor maksimalno iskorišten. Manji su i troškovi transporta jer je kompaktna drvena struktura i osmišljena tako da može da se preveze do svake lokacije. Modularna osnova drvene kuće omogućava i to da raspored prostorija bude sasvim proizvoljan i po širini i po visini. I sama početna cena zbog te kompaktnosti i mogućnosti slaganja je niža, budući da se može početi od manjeg broja elemenata, a onda ih po želji i potrebi vremenom dokupljivati i dograđivati. Tako kuća može da „raste i širi se“ zajedno s vašom porodicom. Delove koji vam više ne trebaju, možete da preprodate ili im promenite mesto i namenu.

montazne kuce dia

1. Koliko je važna vrsta drveta od koje se pravi drvena kuća i šta biste savetovali našim korisnicima koji se tek odlučuju za izgradnju?


Kao u svakom poslu, izbor materijala i priprema je najvažnija. U slučaju gradnje drvenih kuća, bilo koja tehnika gradnje da je u pitanju, izbor drveta je najbitniji (smreka, jela, bor…). Naravno, razne vrste drveta se koriste u izgradnji jedne kuće, ali najvažniji dio je sama njena konstrukcija i tretman, od kojih zavisi kako će se kuća ponašati kroz vrijeme. Najznačajniji faktor nije sam izbor vrste drveta, nego njegova vlažnost. Što je vlaga manja drvo je stabilnije, a time i cjelokupna konstrukcija. Najpoznatija i najkvalitetnija građa za drvene kuce je KVH građa (porijeklo Austrija i Njemačka) koja je garancija za najzahtjevnije konstrukcije drvenih kuća i koja sa svojom pratećom dokumentacijom kupcu garantuje kvalitet gradnje i miran san.

montazne kuce dia

2. Na tržištu postoje različite varijante drvenih kuća, od tradicionalnih do modernijih. Kakva drvena kuća bi bila Vaša preporuka?

Kaže se da se o ukusima ne raspravlja, pa ni o željama kupca. Svaka kuća ima svoje prednosti, a koristi se ona koja najbolje odgovara podneblju gdje se gradi i osnovni zadatak naših arhitekata je da uklope sve te elemente u jedan prostor koji savršeno odgovara klijentu i njegovom okruženju.
Mogućnosti su beskonačne i baš u toj beskonačnosti rad arhitekte je od ključnog značaja. Da li želite tradicionalnu kuću sa modernim izgledom ili modernu kuću koja je tradicionalna, je jedno od pitanja koje često susrećemo i orjentišemo klijenta ka konačnom izboru.
Naša uloga nije samo da pravimo kuće, nego i da posavjetujemo kupce kako i na koji način će njihova kuća biti najoptimalnije urađena za njihove svakodnevne potrebe i naravno, mora da bude… najljepša.
G-din Peđa Kesko, MONTAŽNE KUĆE DIA DOO BEOGRAD-VRAČAR
montazne kuce dia

2. Drvene vikendice, bungalovi

Vrlo često svako od nas dobije želju da se isključi iz gradske vreve, pobegne od obaveza i stresa. Drvene vikendice ili bungalovi služe baš tome: mogu biti dodatak porodičnoj kući, kućica, zimski vrt, studentska garsonjera ili dodatan smeštajni prostor u kampovima, turističkim imanjima, banjama, vikend-naseljima ili bilo gde drugde, kada se ukaže takva potreba ili prilika.
Drvene vikendice se obično prave od vrlo kvalitetne građe, čvrste su konstrukcije i imaju termoizolaciju. Svi su drveni delovi zaštićeni ekološki prihvatljivim premazima za zaštitu od meteoroloških uticaja, štetočina, gljiva i insekata. Vrlo često postoje terasa ili pergola ili obe, kao prelaz i spoj enterijera i eksterijera.
Zbog manje težine i tvrdoće, drveni bungalov se može smestiti na bukvalno svaki teren, pa čak i plato-prikolicu. Budući da se drveni bungalov na lokaciju može dopremiti sastavljen u jednom komadu, ceo se pravi u radionici sa svim pokućstvom i instalacijama. Energetske potrebe ovakvog objekta su manje, pa su solarni paneli i kolektori sasvim dovoljni da se obezbedi dovoljno tople vode i struje kako bi kućica bila energetski samodovoljna.

3. Drvena mobilna kućica

Ponekad je zaista dovoljna samo jedna soba u koju može da se pobegne na dan ili dva. Zato mobilna drvena kućica pruža upravo takvu mogućnost smeštaja koliko u blizini doma toliko i na drugim mestima kao što su kamp i vikend naselja, banje ili mesto privremenog smeštaja u slučaju elementarnih nesreća. Mobilne se kućice lako dopremaju i postavljaju na bilo kakav teren ili plato-prikolicu. Fasada i krov su prekriveni fasadnom folijom i drvenim gredama i zaštićeni ekološki prihvatljivim sredstvima za zaštitu od štetočina i drugih uticaja. U slučaju potrebe, mobilna kućica može jednostavno i brzo da se rastavi i prebaci na drugo mesto, pojasnili su nam u preduzeću...

montazne kuce dia

Drvene kuće omogućavaju savremen, prijatan i ekološki prihvatljiv način života, pa je moto većine proizvođača i korisnika „Napred u prirodu!“ sasvim odgovarajući.
Ukoliko se odlučite za montažnu drvenu kuću, možete se obratiti i nama na Daibau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovu temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.
Tekst i slike preuzeti sa sajta: https://www.daibau.rs/